Må dataspill være voldelige?

Vold og krig har fascinert mennesker i all tid. I bøkenes verden er ofte mestselgerne de som beskriver kriminalitet og/eller krig. Alt fra Bibelen og Snorre-sagaene til Ringenes Herre og Kepler-bøkene.

For ikke å snakke om filmverden. Noen av tidenes mest populære filmer handler om vold og krig. For eksempel Ben Hur, Apokalypse Nå, Star Wars og Terminatorfilmene. I TV-serienes verden er det ikke noe annerledes. Jo grusommere påskekrim jo bedre. Alt fra Ronja Røverdatter til Hunter inneholder tidvis utspekulert vold.

Vi heltedyrker gjerne skuespillere og regissører som er mest kjent for voldelige filmer og roller. For eksempel John Wayne, Clint Eastwood, Francis Ford Coppola, Quentin Tarantino og Arnold Schwarzenegger.

Spillverden reflekterer dette. Spillverden er minst like variert som bøker, film og TV-serie verden.

Det finnes uendelig mye mer spill en bare vold og krigsspill. Du har relasjonsbyggingsspill, humorspill, plattformspill, strategispill, pengespill, bilspill og så videre og videre.

Målet med de aller fleste spill er ikke å drepe motstanderen, men å løse ett mysterium, redde verden og lignende. På veien til målet er et ofte, som i filmverden overdrevent mye vold, men det er ikke volden i seg selv som er målet.

Skjermbilde fra Wolfenstein 3D
Wolfenstein 3D fra 1992

Personlig liker jeg filmer og serier som inneholder mystikk, krig og sci-fi, og det har alltid gjenspeilt seg i min smak for spill på datamaskinen. På mobilen derimot er det litt annerledes, der liker jeg litt andre typer spill; gjerne mer 2D plattform spill i retrosjangeren der du må løse oppgaver for å komme deg videre.

Blir vi voldelige av dataspill?

Det korte svaret; NEI!

Du skal lete lenge for å finne gamere som har voldelige tendenser når de er AFK. Her kan du høre en kort og bra podkast fra NRK om temaet:

Desverre er det aller meste av forskning som er gjort rundt gaming hatt som fokus «er det skadelig, blir du voldelig», men det finnes også mer positivt vinklet forskning som ser på om det finnes noen fordeler eller gevinster ved gaming.

Forskning på gevinsten med dataspill

Så tilslutt, hvis du nå tenker at; huff… sløse bort livet på dataspill, her fra legen Laila Five sier her:

@doktorfive Gaming kan ha både positive og negative effekter. Kommer an på hvordan man bruker det og hvor mye man bruker det. Men det kan være godt å tenke på at det ikke bare er negativt når ungdommen sitter bak lukket dør og gamer#gaming #dataspill #helse #helsetok #kroppen ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Tilslutt tenkte jeg å dele to fine podcaster fra Aftenposten Forklart Junior om hva som er bra med gaming.

I den første podcasten snakker de om hvordan gaming faktisk kan gjøre oss lykkeligere:

I den andre podcasten går de videre inn på hvordan gaming ikke bare kan gjøre deg lykkeligere, men også hvordan gaming kan gjøre det smartere:

Med dette i bagasjen håper jeg du nå setter deg ned foran datamaskinen eller TV’en, finner frem favorittspillet ditt og bruker et par timer på det med den beste samvittighet! Game on 😉

Legg igjen en kommentar