Moonlight Qt på Raspberry Pi 4

Hvis du har en Raspberry Pi 4, så kan du enda enklere streame spill via Moonlight Qt med grafisk brukergrensesnitt.

🇬🇧 English version

Hovedutgivelsen av Moonlight, kalt Moonlight Qt (eller tidligere Moonlight PC), for Steam-Link-enheter og PC’er med Windows, Linux eller macOS, har siden slutten av april i tillegg blitt port’et til blant annet Raspberry Pi 4 og Nintendo Switch av en av prosjektets grunnleggere og primus motor, Cameron Gutman.

Med Moonlight Qt er både innstillinger og strømbare spill fra din game streaming server enklere tilgjengelig i et lekkert grafisk brukergrensesnitt, slik man er vant til fra PC og Mac. Brukeropplevelsen er via det norskutviklede kryssplattformrammeverket, Qt, også bedre integrert med brukergrensesnittet i Raspbian, samt utvikling og bugfix er mer aktiv og regelmessig enn det tilfellet er nå for Moonlight Embedded fra vår første artikkel.

Guide til Moonlight Qt

Forutsetninger

Installasjon av Moonlight Qt

Moonlight Qt kan fint installeres samtidig med Moonlight Embedded på din Raspberry Pi 4.

 1. Sørg for at din Raspberry Pi 4 har allokert minimum 128MB RAM til grafikk, gjerne også 256MB, hvis du har nok å ta av:
  sudo raspi-config
  – Velg menyvalgene «7 Advanced Options» og deretter «A3 Memory Split».
  – Skriv inn ønsket mengde grafikkminne – 128 eller 256 – og bekreft med Enter-tasten.
  – Velg «<Finish>» nederst til høyre i hovedmenyen, trykk Enter-tasten og bekreft med «Ja» for å starte din Raspberry Pi på nytt, eller kjør sudo reboot fra kommandolinjen.

 2. Legg til en ny fil, moonlight-raspbian.list, med repository i mappen /etc/apt/sources.list.d:
  echo "deb https://dl.bintray.com/moonlight-stream/moonlight-raspbian buster main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/moonlight-raspbian.list
 3. Hent og installer GPG-nøkkelen:
  sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys 379CE192D401AB61
 4. Installer Moonlight Qt med:
  sudo apt update&&sudo apt install moonlight-qt
  Moonlight Qt vil nå holdes automatisk oppdatert sammen med alt annet når du kjører:
  sudo apt update&&sudo apt upgrade.

 5. Sørg for at din Windows game streaming server er klargjort iht. tidligere artikkel og at den kjører. Initiér deretter en parringsforespørsel med game streaming serveren og få en 4-sifret parringsnøkkel ved å starte Moonlight Qt og enten trykke på serveren som dukker automatisk opp med et hengelåsikon i programvinduet, eller trykke på knappen «Add PC Manually (Ctrl + N)» øverst til høyre i vinduet og så legge til IP-adressen til game streaming serveren manuelt:
 6. Tast til slutt inn parringsnøkkelen i vinduet som popper opp på game streaming serveren og trykk «Koble til»:


 7. Når listen med strømbare spill på din game streaming server dukker opp i programvinduet til Moonlight Qt, så skal alt være klart for å strømme disse spillene i lekker 1080p@60FPS grafikk rett fra Raspbianskrivebordet på din Raspberry Pi 4:

Oppsett og bruk av Moonlight Qt

 • Når du har kommet så langt som til bildet over, så er det bare å trykke på en spilltittel for å begynne å strømme spillet til din Raspberry Pi 4.
 • Spillstrømmingsøkter avsluttes som vanlig med knappekombinasjonen Select + Start + Venstre skulder + Høyre skulder på din gamepad, eller tastekombinasjonen Alt + Ctrl + Shift + Q på keyboardet. Se forøvrig her for flere tastatur- og spillkontrollersnarveier.
 • Moonlight Qt virker fint sammen med ZeroTier for å spillstrømme over internett.
 • Til forskjell fra Moonlight Embedded, så har Moonlight Qt en global konfigurasjonsfil, /home/pi/.config/Moonlight Game Streaming Project/Moonlight.conf, som husker innstillingene mellom hver gang programmet startes, og som intuitivt og enkelt kan settes i det grafiske brukergrensesnittet:
 • Hvis du ikke ønsker og har satt innstillingen «Quit app after quitting session», så kan spillstrømmeøkten din fortsettes ved å trykke på «Play»-knappen eller avsluttes ved å trykke på «X»-knappen på det tilhørende spillikonet:
 • Bare én game-streaming-økt kan kjøres av gangen.
 • Hvis game streaming serveren har gått i standby, så kan man vekke den fra Moonlight Qt ved å trykke på serverikonet i hovedmenyen og velge «Wake PC».
 • Alle gamepad’er jeg har satt opp og fått til å virke i f.eks. RetroPie, funker også i Moonlight Qt på Raspberry Pi 4.
 • Ytterligere tips&tricks finnes her i en tidligere artikkel, hvor de fleste også fungerer for Moonlight Qt, mens fullstendig brukermanual for Moonlight kan finnes her.

Moonlight Qt fra kommandolinje og RetroPie

Moonlight Qt kan, som Moonlight Embedded, kjøres fra kommandolinjen, både direkte fra en tekstkonsoll og i en X-vindussesjon, med en rekke ulike brukervalg:

Det betyr dermed at man også kan integrere og starte Moonlight Qt i RetroPie.

Noen smakebiter

Som med Moonlight Embedded, er Moonlight Qt like velegnet til å gamestream’e retrospill fra nyere konsoller og med bedre og sågar oppskalert grafikk ift. det Raspberry Pi 4 klarer selv, som den er til å strømme de nyeste AAA-spilltitlene i nydelig 1080P@60FPS grafikk, eller som et Remote-Desktop-alternativ som ikke har har problemer med kjøre grafikkintensive applikasjoner eller strømme HD-film i fullskjerm.

Legg igjen en kommentar