RetroCake: «RetroPie» på Windows

Enten du har en gammel Windows-PC liggende, eller en ny, fullspec’a monster gamingrigg, der du ønsker å kjøre de nyeste emulatorene på råeste grafikkinnstillinger, med gamle spill oppskalert på nivå med noen av dagens spill, og sågar game stream’e dem over nettet, så gir RetroCake deg det velkjente RetroPie-miljøet på Windows med noen få tastetrykk.

Vedkommende som kaller seg «Flerp» på GitHub har lagt ut RetroCake, som er et superenkelt installasjonskript som installerer alt du trenger for å få et RetroPie-liknende miljø på en Windows-PC. Donér gjerne noen kroner til ham direkte på siden hvis du setter pris på hans bidrag.

Fordelene med RetroCake, utover det velkjente RetroPie-liknende brukergrensesnittet og hurtiginstallasjon og -konfigurasjon av EmulationStation, RetroArch og alt du trenger, er at den gir deg tilgang til langt kraftigere maskinvare enn på Raspberry Pi. Dermed kan du emulere nyere konsoller, og med langt bedre FPS og grafikk, og til og med oppskalere noen gamle spill til nivåer i nærheten av enkelte nyere utgivelser (Spyro the Dragon på PlayStation 1 i 1080p og med fulle grafikkinnstillinger, som et eksempel, er intet annet enn imponerende, og meget godt likt av kidza!).

I tillegg, har Windows fortsatt langt den beste støtten for nødvendige grafikk- og spillkontrollerdrivere, 3.-parts verktøy, app’er og emulatorer, samt annen spillteknologi, som for eksempel game streaming.

RetroCake gjenkjenner automatisk de fleste emulatorer og spill via EmulationStation, og fungerer rett ut av boksen (minus evt. BIOS’er og spill-ROM’er, som man som vanlig må få tak i på egenhånd) på det meste, med greie instillinger sentralisert i RetroArch. Men for kjerner(emulatorer) utenom libretro, så må man i begynnelsen, på godt og vondt, regne med litt fikling med kontroller- og grafikkoppsett i hver enkelt emulator, inntil alt fungerer automatisk som det skal. Dette gjelder spesielt nyere frittstående emulatorer, som Dolphin(Gamecube/Wii), Cemu(Wii U), PCSX2(Playstation 2) etc, og etterhvert RPCS3(Playstation 3) og yuzu(Switch).

Installere RetroCake på Windows

Her er tolv enkle steg for å få RetroCake satt opp på din Windows-PC:

 1. Gå til https://github.com/Flerp/RetroCake og last ned zip-arkiv av RetroCake ved å trykke på «Clone or download» og velge «Download ZIP» nederst til høyre i nedtrekksmenyen.

 2. Pakk ut zip-arkivet, «RetroCake-master.zip», og kjør installasjonsskriptet «RetroCake.bat» som administrator.

 3. Installasjonsskriptet kjører så en første gang, der 7zip, wget, git, Visual C++ redistributable og DirectX blir installert.

 4. Når fullført, start datamaskinen din på nytt og kjør «RetroCake.bat» én gang til som administrator. Du blir nå møtt av følgende menybilde:


 5. Velg «1.) AUTOMATED INSTALLERS», og så 1 av 3 undermenyvalg som passer deg best. Jeg har mine spill-ROM’er på en NAS, så bruker valget «1.) FULL SETUP WITHOUT ROM DIRECTORIES» i denne guiden.

 6. Gjør så dine valg for installasjonsmappe og om du vil at maskinen skal bli en «dedicated Emulator Box» som boot’er direkte inn i EmulationStation, og vent til EmulationStation, RetroArch og alle emulatorer er installert og du kommer tilbake til hovedmenyen over(Bare start «RetroCake.bat» på nytt, hvis ikke).

 7. Velg så «2.) MANAGE EMULATIONSTATION», «2.) MANAGE ES_SYSTEMS.CFG» og «4.) EDIT ES_SYSTEMS.CFG», og es_systems.cfg åpnes i et editorvindu.

 8. Søk og erstatt alle oppføringer av «C:\PATH\TO\ROM\FOLDER» med mappestien til dine spill-ROM’er:


 9. Lagre og lukk filen es_systems.cfg.

 10. Nå er det meste klart og du kan starte EmulationStation fra C:\RetroCake\EmulationStation\emulationstation.exe, eller der du installerte RetroCake.

 11. Første gang du starter EmulationStation, må du konfigurere tastatur og spillkontrollere:

  Trådløse Bluetooth XBox spillkontrollere og veldig mange USB-spillkontrollere fungerer stort sett ut av boksen i Windows 10, men for f.eks. PlayStation-kontrollere trådløst over Bluetooth, kan man installere ScpToolkit e.l. Andre trådløse kontrollere og andre Windowsversjoner har andre tilsvarende løsninger.

 12. Så er det bare å spille i vei 🙂

Noen smakebiter med oppskalering:

Legg igjen en kommentar