SNESES – Super Nintendo emulering

Har du lyst til å bygge en Super Nintendo Classic i selv så må du sjekke ut SNESES prosjektet fra Tripware. Den er helt awesome!

Hva trenger du? Du trenger en Raspberry Pi, foreløpig støttes ikke 4 tror jeg, bare 3B og 3B+, ett MicroSD minnekort, ett par USB-kontrollere og noen ROM-filer.

Fra utvikleren bak Blast16 som jeg har skrevet om tidligere så kommer tvilling-distroen SNESES. Den er i praksis støpt i samme skje, bare dedikert til Super Nintendo.

Skal du gjøre det skikkelig med stil, så kjøper du ett Retroflag kabinett og noen gode SNES kontrollere fra for eksempel Retroflag, Buffalo eller trådløse fra 8Bitdo.

SNESES kommer ferdig konfigurert til å fungere med knappene og bryterne på Retroflag og Kintaro sine kabinetter.

Installere distro og legge til spill

Når du har kjøpt inn det du trenger av maskinvare så kan du begynne å installere. Du laster ned en image fil fra SNESES Project sine nettsider som du pakker ut og flasher til minnekortet med for eksempel Etcher.

Så må du ha ett sett med ROM-filer (digitale kopier av de originale spillkassettene), SNESES godtar de fleste varianter inkludert zip-filer. ROM-filer må du lage eller finne selv (tips; søk etter coolrom og SNES). Disse legger du på en USB-minnepinne i mappen:

 /games/

Så vil du helst ha litt cover-bilder. Disse kan være i JPG eller PNG format, men må hete eksakt det samme som tilhørende ROM-fil. Det finnes ingen scraper-funksjonalitet, så dette må du kludre med selv, heldigvis har utvikleren laget en pakke med bildefiler fra SNESES på sine nettsider (scroll ned ett stykke) for alle SNES-spill laget. Disse bildene legger du på sammen USB-minnepinne i mappen:

/games/boxarts

Så putter du i minnekortet i Raspberry Pi’en og USB-minnepinnen i en ledig USB-port og starter opp. SNESES vil da automatisk finne alle spill og cover-bilder og kopiere over til minnekortet.

Utviklerne anbefaler ikke at du legger mer enn 100-200 spill for da blir SNESES ganske tregt, men dette er jo uansett veldig mange flere spill enn de puslete 21 spillene som følger med den originale Super Nintendo Classic du får kjøpt i butikken.

Kontroller-oppsett og Hurtigtaster

De fleste kontrollere fungerer ut av esken, men det er alltid lurt å sette dem opp for sikkerhets skyld, samt for å få riktig Player 1 og Player 2 kontrollere. Du trykker start, settings og input og mapper opp alle knappene så de blir riktig satt opp før du begynner å spille.

Hotkey anbefales å være Select-knappen, med mindre du har noen kontrollere med knapper til overs, som for eksempel de fantastisk gode Hori Pokken Tournament DX Pro Pad (jeg kan ikke få anbefalt disse nok til SNES-emulering).

  • Hotkey + Venstre/Høyre. Justere lagrings-slot (det er fire stykker)
  • Hotkey + Opp/Ned: Justere lydvolum
  • Hotkey + A: Lagre spillstatus
  • Hotkey + B: Laste lagret spillstatus
  • Hotkey + X: Avslutt spillet og gå til startmenyen
  • Hotkey + Y: Omstart av spillet
  • Hotkey + R: Spole fremover i spillet

Grensesnitt

Selve grensesnittet er utrolig lekkert! Du kan ikke endre så mye på det, men dette er så Nintendo inspirert at det føles veldig riktig. Her er det ikke ett eneste hint av hobby-prosjekt slik du gjerne får av Retropie.

Hvis du har lagt til cover-bilder på alle spillene så kan du bevege deg frem og tilbake i menyen og velge spill basert på bilde og tittel. Du kan favorittmerke spill og velge mellom å vise alle spillene eller bare favorittene dine.

Når du lagrer status i spillet (Hotkey+A) så kan du etterpå velge å gå tilbake til lagret status når du står på ett spill og trykker på «B». Hvert spill kan ha fire lagre-statuser.

Du kan også velge hvordan du vil at ett spill skal se ut når du spiller det. Disse gamle spillene er ikke laget for bredskjerm slik vi har idag, men for det gamle 4:3 formatet. Du kan velge om du skal dra ut skjermbildet eller vise det slik det var tiltenkt. Standardvalget er såkalt Pixel Perfect, jeg foretrekker å stille denne til 4:3 istedet.

Tilslutt kan du også velge å mykne opp bildet og eventuelt legge på såkalte «scanlines» for å simulere gamle rør-skjermer og får å slippe å se alle pikslene, men jeg synes ikke det blir spesielt pent, kall meg gjerne purist… 

SNESES vs Retropie eller Recalbox

Formålet med disse distroene er totalt forskjellig selv om de deler mye kildekode. SNESES er en rendyrket Super Nintendo-entusiast distro for å vise og spille dine spesielt utvalgte Super Nintendo-favoritter.

Jeg må si jeg liker SNESES veldig godt! Om det er en ting jeg har å utsette, så er det at jeg ikke synes selve navnet SNESES og logoen klinger like godt som Blast16 gjorde. Det er litt tullete å henge seg opp i kanskje, men her kunne jeg tenkt meg noe litt mer kreativt. Super16 eller noe sånt noe kanskje!?

Legg igjen en kommentar