Retrospill på hele veggen

Jeg hadde en god stund hatt lyst til å arrangere en større retrospill-kveld enn bare med noen få naboer hjemme i stua og kjøpte derfor tidlig ifjor høst en rimelig LED-prosjektor. På Halloween fikk jeg endelig testet den skikkelig.

Vi arrangerte nabolagsfest i garasje-anlegget vårt på Halloween og jeg lovte festkomiteen å ha en retrospill-stand.

Armert med en barnebenk fra IKEA, masse skinnfeller, en Raspberry Pi med passe skumle spill, mine to hjemmelagde fight sticks og Lumeri LUM80-W prosjektoren jeg nylig har kjøpt, rigget jeg meg opp på en ledig parkeringsplass.

Prosjektorer basert på halogenpærer er dyre, pærene tåler lite og er dyre å erstatte. LED prosjektorer derimot er billige, nesten evigvarende og tåler mye juling. Her er noen av spesifikasjonene på den jeg har kjøpt:

Lumeri LUM80-W
Lumeri LUM80-W
 • LED-teknologi (30 000 timers levetid!)
 • 1080p (1920 x 1080) maksimal oppløsning
 • 480p (800 x 480) standard oppløsning
 • 2200:1 kontrast
 • 1800 Lumen
 • HDMI/VGA
 • Pris: Kr. 1119,-

Siden prosjektoren har en effekt på under 2000 Lumen må den brukes i rom med lite belysning. Hadde jeg brukt ca 500 kroner mer hadde jeg fått 1000 lumen mer og den hadde nok vært mer anvendelig, men så lenge lyset er litt dunkelt, eller avslått som vi hadde det i garasjen, så blir bildet veldig bra!

Jeg må også poengtere at vi kjørte bildet rett på den grå betongen, så ett godt stykke unna ideelle forhold. Halloween stemningen derimot, den var helt perfekt!

At den tåler mye fikk vi også testet på Halloween. Noen barn klarte å rive den ned fra bordet så den deiset rett i betonggulvet med ett brak. Den slo seg ikke engang av, bare fortsatte å virke, dog med noen små skrammer i plasten.

Projektoren har innebygde høytalere, men de blir nesten overdøvet av den overraskende støyende vifta. Heldigvis er det en AUX-utgang så det er lett å koble til en høytaler.

Prosjektoren kan produsere ett bilde på 34-130 tommer fra mellom 1,2 til 5,5 meter. Da vi testet i garasjen stod den ca 3 meter unna veggen og da hadde vi ca 90 tommer krystallklart bilde, selv rett på betongveggen.

Vi trengte ikke gjøre noen justeringer på Raspberry Pi’en, det var ren Plug’n’Play glede. Jeg er litt usikker på hvilken oppløsning vi da endte opp med, men spillene så upåklagelige ut. Vi hadde en Jabra Solmate MAX høytaler som vi koblet til prosjektoren med en vanlig AUX kabel og fikk dermed mer enn nok lyd også.

Konklusjon

Alt i alt digger jeg denne prosjektoren. Den svarte til alle forventningene jeg hadde og litt til… eneste negative overraskelsen var at den støyet mye mer enn jeg hadde forventet. Jeg trodde faktisk LED-prosjektorer skulle være vifteløse, men vifta her støyer minst like mye som på vanlige prosjektorer.

Positivt

 • God bildekvalitet
 • Liten og nett
 • God fjernkontroll

Negativt

 • Uforståelige ikoner på knappene
 • Vifta støyer endel
 • Som sagt, litt lyssvak

Til den utrolig lave prisen fungerer den over all forventning, dog skulle jeg kanskje ønsket at jeg brukte 500 kroner mer og kjøpte modellen over som er mer lyssterk, så anbefalingen min vil nok være å bruke noen hundrelapper til og få en mer lyssterk prosjektor for det som fortsatt er en latterlig lav sum.

Hvis noen skulle lure, så var spillene vi spilte på Halloween «Nightmare in the Dark» fra SNK (2000) og «Zombies ate my neighbours» fra Konami (1993). Det var konstant kø av barn i alle aldre som ville spille!

Legg igjen en kommentar