Hvordan emulere Neo Geo spill

Husker du Neo Geo? Antagelig ikke… Japanske SNK var på åtti- og nittitallet svære på arkademaskiner i Japan og USA. Etterhvert slapp de en konsoll for hotellmarkedet som tilslutt fant veien til folks stuer under navnet NEO GEO AES.

SNK lagde ikke familievennlige spill akkurat, det gikk i slåssspill og skytespill, men de var svært gode og populære i arkadehallene, også her i Norge. SNK fant ut at de ønsket å flytte arkadehallen inn på hotellrommene og utviklet AES konsollen.

Neo Geo AES Controller

Senere gjorde de den altså tilgjengelig for forbrukerne, men konseptet var de tro til, konsollet ble levert med en fight-stick og spillene ble portet rett over, så «insert coin» blinket på skjermen når du skulle starte spillet.

Neo Geo AES var en 16-bits spillemaskin med omtrent like kraftig maskinvare som SEGA MegaDrive. Den ble solgt fra 1990 og helt frem til 2004.

Senere lanserte SNK også Neo Geo CD, ett konsoll basert på CD-plater istedet for kassetter og en mer tradisjonell kontroller, men den ble aldri noen stor suksess.

Nok historie, hvordan emulere?

Både Recalbox og RetroPie leveres med Neo Geo emulatorer, men de virker ikke uten en BIOS-fil, og den må du skaffe deg selv (rettighetsproblematikk). Selve ROM-filene er zip-filer som IKKE skal pakkes ut, bare kopieres over i /neogeo/ mappen.

Selve BIOS-filen skal hete neogeo.zip og den er lett å finne på det store internettet, for eksempel hos CoolROM.com. Filen skal ikke ligge i BIOS-mappen (som for eksempel GBA sin), men i /neogeo/ mappen, samme som spillene, og den skal heller ikke pakkes ut.

Hvis du emulerer Neo Geo på Android, så må også der neogeo.zip filen ligge i samme mappe som der du legger ROM-filene.

NB1: Jeg har opplevd at mange av ROM-filene på min favoritt-kilde til ROM-filer, CoolROM.com er korrupte, men med litt research vil du ganske lett finne alle de 148 titlene som ble lansert til Neo Geo AES på andre nettsteder.

NB2: Når spillet starter, det står og blinker «insert coin» og du ikke kommer videre… trykk på SELECT knappen 🙂

Legg igjen en kommentar