Bruke «shaders» på emulatorer

Synes du grafikken på de gamle spillene er mye mer pikslerert og kantete enn du husker den fra barndommen på åtti- og nittitallet? Det er på en måte helt riktig observert, heldigvis kan du gjøre noe med det ved å bruke såkalte «shaders».

En grunn til at det føles sånn er selvfølgelig at du høyst sannsynlig spiller spillene på en mye større skjerm enn det du gjorde på nittitallet. En gjennomsnittlig stue-TV da jeg vokste opp var vel rundt 26-28 tommer, idag er den ett sted mellom 47 og 55 tommer. TV’en jeg hadde på gutterommet var på 14 tommer, mens den minste PC-skjermen i huset vårt idag er på 21 tommer.

Så er det oppløsning, en god TV på nittitallet hadde kanskje opp mot 640x480px oppløsning, mens idag har alle TV’er minimum 1920x1080px. I tillegg var pikslene på en CRT skjerm små runde lys, mens det idag er en firkantet flytende krystall.

En god måte å få ett litt «mykere» bilde som ligner mer på det du hadde på nittitallet, er å bruke såkalte «shaders». Hva er det? Det er i praksis ett filter som legges oppå spillet for å simulere en god gammel CRT skjerm. Resultatet blir at pikslene oppleves mykere og penere. Avhengig av hva slags emulerings-system du har så finnes det varierende utvalg av shaders og måter å legge dem til på.

Recalbox

Recalbox har valgt å legge shaders til i hovedmenyen til Emulation Station, så bare trykk SELECT, velg «Game Settings» og «Shaders Set».

Her finnes det tre valg, ingen, Scanlines eller Retro. Personlig synes jeg Retro blir litt for mye av det gode, så jeg har valgt Scanlines og har slått på «Pixel Perfect» valget. Dette gjelder nå for alle spill du har på maskinen.

RetroPie

RetroPie er som vanlig litt mer kronglete enn Recalbox, men til gjengjeld finnes det en haug med forskjellige shaders. Hvilken som fungerer best kommer helt ann på skjermoppløsning på den skjermen du bruker, og dine preferanser, så her er det bare å prøve seg frem. Du setter shaders per system, så start opp ett spill, trykk SELECT+X og velg Shaders i menyen.

Velg «Load Shaders Preset» for å velge en variant og trykk «Save Core Preset» hvis du vil ha denne varianten for alle spill på den plattformen, eller «Save Game Preset» hvis den kun skal brukes på dette ene spillet.

NB: Lurer du på hvordan jeg har fått den fine Super Nintendo rammen på eksempelet øverst? Les denne guiden.

Legg igjen en kommentar