Famicom replika-kontrollere

Nintendo Entertainment System (NES) ble opprinnelig lansert i Japan som Nintendo Family Computer (Famicom) i 1983.

Mange mener at de japanske Famicom-kontrollerne er penere enn de grå NES-kontrollerne som kom ett par år senere, så derfor tenkte jeg å sammenligne de to mest relevante Famicom replika-kontrollerne du kan kjøpe idag.

Den opprinnelige kontrolleren hadde en D-pad, A og B knapper og en mikrofon(!). Ingen av de to replikaene jeg har kjøpt har en mikrofon men de har fått andre knapper og funksjonalitet som gjør at de kan brukes til mer enn de eldste 8-bit spillene til NES/Famicom.

iBuffalo Famicom

iBuffalo FamicomDen japanske produsenten Buffalo har produsert Nintendo-replikaer i flere år. På deres Famicom-modell har de lagt til X og Y knapper, to skulderknapper og Turbo/Clear knapper. Det gjør at kontrolleren også kan brukes til for for eksempel SNES spill.

Førsteinntrykket er at dette er ganske billig plast… Andreinntrykket er at det er en skikkelig god kontroller.

Alle knappene er generelt veldig presise. Selvfølgelig er det litt slark og de er ikke like gjennomført som på dagens X-boks, Playstation, Nvidia og lignede dyre kontrollere, men det er heller ikke poenget, det skal være litt som i gamle dager og det leverer denne på i bøtter og spann.

D-paden er ofte svakheten på slike replika-modeller, men her er den veldig presis og er akkurat lett nok å trykke på.

Jeg er ikke like imponert over skulderknappene på forsiden dog, de er litt innsunket og dermed ikke så lette å komme til i en hektisk kampscene.

Dessverre er det ingen som selger disse kontrollerne i Norge, så du må bestille dem på Amazon eller eBay og smøre deg med tålmodighet i noen uker. Du finner ganske lett modeller til under 200 kroner.

8Bitdo FC30

8Bitdo FC308Bitdo er kjent for å lage meget gode bluetooth-kontrollere inspirert av Nintendo sitt design-språk. Deres famicom-replika er intet unntak. FC30 heter modellen og den har mye til felles med Buffalo sin kontroller, men har også noen klare forskjeller.

For det første er den trådløs…

For det andre kan du se at ABXY knappene har en litt annen layout, de er skråstilt for bedre ergonomi. Skulderknappene ligger også på hjørnene istedet for å være helt foran. Det ser litt rart ut, men det gjør dem også mye lettere å treffe enn på Buffalo.

Så til de negative forskjellene. 8Bitdo mangler Turbo/Clear knapper. Noen vil sikkert si at det ikke er negativt for turbo er juks, og det kan man sikkert si seg enig i. D-pad’en til 8Bitdo er også meget presis, men den er merkbart hardere å trykke på, så jeg merker at jeg blir raskere sliten i tommelen av å spille med 8Bitdo enn Buffalo.

8Bitdo har sluttet å produsere FC30 modellen. Det synes jeg er veldig synd, så her er det bare å kjøpe mens de fortsatt er tilgjengelige! Det billigste er for tiden å kjøpe den på CDON.no til kroner 299,-.

Hvem er best?

Tja, si det. Jeg liker dem begge, de har begge ulemper og fordeler og jeg er glad jeg har begge. I en hypotetisk situasjon hvor jeg måtte velge en, ville jeg nok valgt 8Bitdo FC30. Rett og slett fordi den er trådløs og har vesentlig bedre skulderknapper.

Ett lite RetroPie-tips på slutten: 8Bitdo kontrollere kan også brukes som kablet kontroller mens de lader, du må bare konfigurere kontrolleren på nytt for den oppfattes da av RetroPie som en annen USB kontroller.

Legg igjen en kommentar